Къде е пластмасата?


Според проучване на WWF от 2019 г. „ Оценяване на поглъщането на пластмаса от природата към хората “, от 2000 до 2019 г. по света  произведеното количество пластмаса е равно на това, произведено общо през 20-ти век. Прогнозите са, че до 2030 г. производството може да се увеличи с 40%. Най-тревожният факт е, че 75% от произведената пластмаса се превръща в отпадък и в повечето случаи не се изхвърля правилно, а се връща в околната среда, превръщайки се в пластмасово замърсяване. Ако нещата наистина вървят според тази прогноза, един тон пластмаса ще бъде намерен в океана на всеки три тона риба преди 2025 г.

Как микропластмасите попадат в нашия организъм?
Пластмасата, която не е изхвърлена правилно, претърпява бавно разлагане в природа, разделяйки се на малки фрагменти, които приемат името микропластмаса.


Повечето от микропластмасите, които приемаме, се поглъщат чрез водата: пластмасата може да присъства във водата, която пием всеки ден. На следващо място , според WWF, сред храните, които регистрират най-голямо количество микропластмаса, са морските дарове, бирата и солта.


Какво количество микропластмаси поглъщаме?
Последните проучвания съобщават за наличието на микропластмаса във водата по целия свят, от повърхността на водните басейни до водоносните хоризонти. Учените са изчислили средното поглъщане на пластмаса от около 5 грама всяка седмица , в количества, които се оценяват на около 2000 фрагмента на седмица. Това е приблизително равно на една кредитна карта всяка седмица . Над 250 грама годишно.


Как да избегнем поглъщането на пластмаса
Най-чувствителните въпроси, свързани с тази тема, се отнасят до ефектите от приема на микропластмаса върху човешкото здраве : как поглъщането на пластмасови фрагменти влияе върху развитието на клетките? Какво може да причини? Все още никой учен не се е изложил ясно на тази тема, оставяйки повече съмнения отворени, отколкото сигурност. 


Според Марко Ламбертини, международен директор на WWF:
„За всички е ясно, че това е глобален проблем, който може да бъде решен само чрез отстраняване на първопричините. Ако не искаме пластмаса в тялото, трябва да спрем милионите тонове пластмаса, които продължават да се разпространяват в природата"


Ангажиментът на правителствата в борбата срещу пластмасите за еднократна употреба е най-важната стъпка и тази, която може да окаже най-голямо влияние върху нашата екосистема. Въпреки това , приносът, който всеки един човек може да направи със съзнателен и разумен избор всеки ден не бива да се подценява

 

  • обърнете специално внимание на продуктите, които купувате и избягвайте използването на пластмаса за еднократна употреба;
  • за да се избегне поглъщането на микропластмаси, използвайте филтриращи продукти за вода, оборудвани с филтри, способни да блокират микроелементи, присъстващи във водата.