Всеки месец българските семейства харчат средно 380 лева за пазаруване на хранителни стоки . През последните три години, както показват данните на НСИ  „Разходи на домакинствата ”,  около 30% от разходите са по направление „Храна и напитки“.  Въпреки че нивото и структурата на разходите зависят до голяма степен от характеристиките на семейството (брой, възраст на членовете, доходи, ниво на образование и т.н.), всички те се стремят към разумни покупки, с цел спестяване на средства.


Сред основните разходи на много семейства се откроява разходът за питейната вода, повлиян от ежедневните ни навици.

Каква вода пият българските  семейства?
Много български семейства избират да пият бутилирана вода поради няколко причини: 
1) Свикнали са с вкуса на бутилираната вода;
2) Предпочитат да купуват туби с голям обем;
3) Не знаят за съществуването и употребата на продукти за филтриране на вода.

Колко харчите за бутилирана вода?
Месечните разходи, направени от семействата за закупуване на бутилирана вода са средно около 100 лева, докато разходите за цялата доставка на вода за битови нужди, която освен че се използва у дома, тя е напълно подходяща и за ежедневна хидратация е 60 лева. 

Предимствата на чешмяната вода
Изборът на чешмяна вода има три основни предимства:


№ 1 - Спестявания
Водата от чешмата е безопасна и евтина , следователно позволява на всяко семейство да се хидратира, без да прави големи разходи. 


№2 - Комфорт
Изборът да консумирате чешмяна вода също предполага спестяване на енергия: по-малко посещения в супермаркета, по-леки пазарни чанти,  по-малко усилия за привеждане на пазара у дома.


№ 3 - Уважение към околната среда
Изборът за пиене на вода, която излиза от крановете у дома, пред бутилираната вода,  предполага почти нулево въздействие върху околната среда: всеки жест е от значение в ежедневието, дори най-малкият и най-простият. 

Предимствата на филтърната система
Основните съпротивления по отношение на консумацията на чешмяна вода са свързани от една страна с нейната безопасност, а от друга с нейния вкус. 


#1 Няколко проучвания, проведени от Istituto Superiore di Sanità и от Altroconsumo , показват , че чешмяната вода е напълно безопасна (също във връзка с Covid-19).


#2 Ефективен начин да имате безопасна вода с добър вкус е да използвате устройство с филтър, който може да пречиства водата .


#3 Всъщност филтърът е ефективен за намаляване на някои нежелани вещества в зависимост от избрания тип. Що се отнася до вкуса, той подобрява вкуса на водата и я прави по-приятна


Колко спестявате?
Въпреки че е невъзможно да се оцени абсолютната стойност на спестяванията, тъй като това зависи от навиците на потребление на всяко семейство, все пак е очевидно, че изборът да се пие вода от чешмата или филтрирана чешмяна вода е най-икономичният избор. Разходите, които трябва да бъдат направени от семейството за питейна вода, възлизат на няколко стотинки на литър, като все още гарантират нетни спестявания в сравнение с алтернативните решения.