Често, когато говорим за диети, периоди на детоксикация или възстановяване на баланса на тялото , говорим главно за храна. От друга страна е твърде лесно да забравим как правилната хидратация е в основата на нашето благосъстояние. 

Както знаем, тялото ни се състои главно от вода : източници на Министерството на здравеопазването твърдят, че при възрастен процентът е приблизително 60% от телесната маса . Стойност, която всъщност варира в зависимост от възрастта: новородените могат да достигнат проценти, които достигат 77% от цялата телесна маса, докато при възрастен човек намаляваме до 50%.


Следователно е лесно да се заключи, че грижата за ежедневната хидратация на тялото носи много ползи за нашето тяло.

Защо е важно да се хидратираме?
Водата е най-важният елемент на нашите клетки. Редовното хидратиране ни позволява да поддържаме правилния баланс на всички функции на нашето тяло.


Например водата е от съществено значение във фазата на храносмилане : тя регулира усвояването на хранителните вещества и тяхното транспортиране. Тя е играе важна роля в подпомагането на клетките във фазата на елиминиране на отпадъчните вещества. Правилната хидратация позволява на водата в организма ни да изпълнява основна си задача: регулиране на телесната температура.
Липсата на вода може лесно да доведе до последствия като суха кожа, главоболие, объркване и мускулни крампи.


Колко вода трябва да приемаме всеки ден?
Възрастен човек при меки климатични условия и нормална физическа активност се нуждае от дневна нужда от вода от около 2-3 литра, за да възстанови баланса на течностите в тялото, които обикновено се губят.


Група от научни експерти на Европейския орган за безопасност на храните също разграничава дневен прием на вода въз основа на пола: около 2 литра за жените и около 3 литра за мъжете.


Кога да консумираме повече вода? 
С повишаване на температурата на въздуха , количеството вода за пиене също трябва да се увеличи . В гореща среда, в климатизирани офиси с ниска влажност, рискът от дехидратация и прекомерно изпотяване е висок, а той от своя страна трябва да се компенсира с честа хидратация.


При тренировка, разходка в планината или продължително стоене на слънце е необходимо да се хидратираме преди, по време на и след спортната активност. На първо място приемете около 500 мл. вода преди физическото натоварване. По време на тренировката  не забравяйте да правите почивки на всеки 20-30 минути, през които да изпиете чаша вода. Накрая изпийте поне 3-4 чаши вода, за да попълните минералните соли, загубени чрез изпотяване.

Какво да пия? 
"Загубената вода не се попълва просто с вода"
Звучи като игра на думи, но цели 20% от дневните ни нужди от вода идват от храните , които приемаме, казват експерти. Изборът на храни, богати на вода, особено през топлите месеци на годината, улеснява поддържането на добра хидратация.


Останалите 80% от нужната водата, която трябва да приемаме всеки ден, се предоставя чрез напитки. Изглежда очевидно, но нека го подчертаем : НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗТОЧНИК НА ХИДРАТАЦИЯ Е ВОДАТА. Но освен нея , кои са най-добрите напитки, с които можем да се хидратираме? Сред полезните напитки са домашно изцедени плодови сокове, смутита, студени чайове. През есента и зимата билковите чайове и запарки също са отлична възможност за хидратация, като същевременно добавят удоволствие на небцето. Също така използването на филтрирана вода за приготвянето на тези напитки обогатява крайния им  вкус.

Кога да пием вода? 
„Пийте чаша вода на всеки час“
Това е известната „магическа формула“, която сте чували многократно, но става трудна за изпълнение в нормален ден. Работни ангажименти, деца, внезапни телефонни обаждания или „обикновени“ домакински задължения могат да накарат всеки да забрави за чашата с вода.


Необходимото количеството вода за целия ден, разпределено на приблизително равни дози и изпито на бавни и спокойно глътки Ви гарантира оптимална хидратация на организма.


Лесен съвет за добра хидратация:  Винаги  имайте под ръка филтрираща бутилка MyLAICA или гарафа, която да напълните с чешмяна вода и да утолите жаждата си независимо дали сте у дома, сред природата или в офиса.